Burger Partij Amersfoort ( BPA )

BPA

College van B&W der Gemeente Amersfoort                          

T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper, Amersfoort, 11 maart 2005.

                                                                                                           

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

 

Inleiding:

 

In Nederland verspreidt zich razendsnel een dodelijke boomziekte die massale sterfte veroorzaakt onder paardekastanjebomen. Ook onze stad Amersfoort telt duizenden kastanjebomen waaronder vele honderden oudere kastanjebomen die het karakteristieke en rustgevende groenbeeld in wijk, buurt, park of plein bepalen.

Bovendien hebben deze bomen een grote zuurstoffunctie. De BPA vraagt het college om een snel onderzoek en maatregelen.

 

           

Bovenstaande brengt ons tot de volgende vragen:

 

  1. Kan het college aangeven hoe groot de schade is die deze kastanjeziekte in Amersfoort aanricht ?
  2. Kan het college zeggen welke beheersmaatregelen worden getroffen om de schade zoveel mogelijk te beperken in het bijzonder ook met het doel vooral oudere beeldbepalende exemplaren zoveel mogelijk te redden ?
  3. Wil het college bekendmaken welke maatregelen particulieren met paardekastanjes in hun tuin het beste kunnen treffen ?
  4. Welke communicatiemaatregelen treft het college richting inwoners en eigenaren ?

 

Het heeft ons nogal verontrust kennis te moeten nemen van een dodelijke boomziekte die ook onze stad massaal dreigt te treffen.Voor de BPA en de bewoners van Amersfoort onacceptabel.

 

Wij zijn dan ook benieuwd naar de spoedige antwoorden op onze vragen,

 

In afwachting daarvan, namens de BPA fractie,

 

Kees Kraanen

Gerard van Vliet

Hans van Wegen

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN door leden van de gemeenteraad gedaan overeenkomstig artikel 37 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort en de daarop door burgemeester en wethouders gegeven antwoorden. (SOB, nr. 1688948; ontvangen d.d. 14 maart 2005).

________________________________________________________________________________

 

Gemeente Amersfoort ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d.14 maart 2005)

__________________________________________________________________________________

 

  1. Er zijn momenteel een tiental bomen in de Gemeente Amersfoort bekend die deze nu nog mysterieuze kastanjeziekte hebben. Vanaf januari jl. worden alle bomen in de stad geïnventariseerd en visueel geïnspecteerd. Deze werkzaamheden zullen begin juli zijn afgerond. Dan zal de omvang van de ziekte in Amersfoort in beeld te brengen zijn.
  2. In Nederland is een werkgroep Aesculaap opgericht die deze ziekte onderzoekt en kijkt hoe deze ziekte is aan te pakken. De gemeente Amersfoort heeft € 2000 gedoneerd aan deze werkgroep voor het onderzoek naar de ziekte.

Op internet is op de site van de werkgroep alle informatie te verkrijgen over deze kastanjeziekte: www.kastanjeziekte.wur.nl

Op dit moment zijn er nog geen beheersmaatregelen bekend om de bomen te redden. Wel zijn er door deze werkgroep adviezen opgesteld hoe om te gaan met zieke bomen. De gemeente volgt deze adviezen ook op.

De adviezen luiden:

    • Snoei aangetaste bomen niet en verricht geen werkzaamheden aan de boom; dit kan eventuele verspreiding voorkomen.
    • Wanneer bomen toch gesnoeid moeten worden, zorg er dan voor dat het gereedschap wordt ontsmet.
    • Wanneer er in een kastanjebestand verschil in aantasting is, dan kunt u het beste starten met de werkzaamheden in de niet zieke bomen.
    • Aangetaste bomen kunt u het beste laten staan; zieke bomen hoeven niet direct te worden gerooid.
    • Veiligheidshalve raden wij aan om dode of ernstig zieke bomen die een gevaar opleveren voor de omgeving en dus verwijderd moeten worden te schillen.
    • Verzamel de aangetaste bast en schorsmateriaal en stuur het naar de afvalverwerking. Het niet-aangetaste hout kan worden versnipperd en gecomposteerd.
    • Gezien de ervaring dat nieuwe aanplant heel snel ziek kan worden is het raadzaam om voorlopig geen paardekastanjebomen aan te planten.
    • Het verplanten van aangetaste bomen wordt afgeraden en het verplanten van op het oog gezonde bomen wordt ontraden.
  1. Particulieren kunnen ook de adviezen van de werkgroep Aesculaap opvolgen.
  2. Op de gemeente site en in Stadsberichten zullen deze adviezen van de werkgroep Aesculaap worden gepubliceerd en zal verwezen worden naar de website van de werkgroep Aesculaap.